+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

Pametne klupe

Instalacija pametnih klupa za sve građane

KO?

Projektni konzorcij uz podršku Evropske unije, a u saradnji s 12 lokalnih samouprava omogućit će nabavku 12 pametnih klupa koje će biti na raspolaganju građanima u svakoj od projektom obuhvaćenih zajednica.

ŠTA?

Pametne klupe u lokalnim zajednicama bit će postavljene s ciljem formiranja jedinstvene online mreže koju projekat namjerava razviti između nevladinih organizacija i drugih ciljanih grupa s projektnog područja. Na ovaj način koristimo sve prednosti digitalne demokratije ili procesa razvoja demokratskih politika putem digitalnih komunikacijskih kanala (internetske platforme i/ili društvene mreže) kako bi svim građanima omogućili da postanu dio participativnog procesa u svojim zajednicama.

KADA?

Instalacija pamentnih klupa planirana je u trećoj projektnoj godini (2023. godina) kada se planira i realizacija najmanje jedne inicijative uz korištenje ovakvog načina mobiliziranja ciljanih projektnih grupa.

GDJE?

Pametne klupe ćete uskoro moći pronaći i koristiti u sljedećim lokalnim zajednicama: Berkovići, Jablanica, Kostajnica, Maglaj, Mostar, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Ravno, Trebinje, Zavidovići i Žepče.

ZAŠTO?

Ovakvim pristupom stvaramo virtuelni digitalni HUB koji služi za pokretanje različitih oblika civilnih inicijativa, tzv. mrežna mobilizacija, a koja ima prednosti u odnosu na klasične oblike, jer je brža, jeftinija i manje radno intenzivna od klasičnog „terenskog rada“.

KAKO?

E-učestvovanje i digitalna demokratizacija putem pametnih klupa omogućiće se programiranjem jedinstvene platforme na projektnim web stranicama pružajući virtuelni “prostor” svim zainteresovanim pojedincima i nevladinim organizacijama kako bi dali svoje ideje, prijedloge i projekte koje će, umrežene nevladine organizacije, pretočiti u konkretne akcije participativne demokratije. Dugoročno, ovaj pristup znači svojevrsnu nezavisnost, a samo jedan klik može vrlo brzo profilirati organizaciju akcije čak i kada su istomišljenici fizički udaljeni.