+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

Trebinje, Ravno i Berkovići u projektu ‘’LINK za saradnju/suradnju’’

Izgradnja čvršćeg parnerstva između nosioca vlasti i civilnog sektora ključ razvoja zajednica

Grad Trebinje i Općina Ravno su dugogodišni partneri “Centra za razvoj Hercegovine (CRH)” u implementaciji velikog broja projekata. Ove dvije zajednice su i teritorijalno oslonjene jedna na drugu te dijele mnoge dobre stvari, ali i one koje mogu da remete normalan život kao što su požari i druge prirodne katastrofe. I Trebinje i Ravno nalaze se u zaleđu Dubrovnika i Republike Hrvatske pa, samim tim, spadaju u područja osjetljiva na sve promjene koje donose vanredne situacije poput ove sa pandemijom koja je zakomplikovala mobilnost radne snage. Turizam i poljoprivreda su, takođe, odrednice koje definišu, moguće više, privredu Ravnog nego Trebinja, ali svakako privredne grane važne za obje ove zajednice pozicionirane na samom jugu Bosne i Hercegovine. Činjenica da se nalaze u administrativno drugačijim sistemima treba biti dodatni razlog njihove sadašnje i buduće saradnje jer postoje mnogi dijelovi zajedničkog života i van kompleksnog političkog aparata BiH. Upravo zbog toga bilo je savim pragmatično da se ove dvije zajednice mapiraju među onih 12 gdje će se i sprovoditi projekat “Link za saradnju/suradnju”, financiran sredstvima Evropske unije.

S druge strane CRH do sada nije intenzivnije sarađivao sa Opštinom Berkovići te se ova lokalna zajednica nametnula kao izazov kako za procese koji će se odvijati kroz ovaj projekat tako i za izgradnju čvršćeg parnerstva između nosioca vlasti i civilnog sektora generalno.

Zbog svega navedenog dio konzorcijuma kojim će koordinisati CRH je samo naizgled neizbalanisiran, ali ako se uzme u obzir da projekat “Link za saradnju/suradnju” predstavlja praktičan model “procesa učenja svih od svakog” onda se da naslutiti zašto su aplikant i CRH odabrali baš ove zajednice. Trebinje je najmnogoljudnija (30.000 stanovnika) i najrazvijenija zajednica u istočnom dijelu Hercegovini te, kao takva, jedna od razvijenijih u Republici Srpskoj. S druge strane ostale dvije “članice” konzorcijuma imaju pažnje vrijedne poljoprivredne resurse. Ravno je pionir u procesu komasacije poljoprivrednog zemljišta i taj process privodi kraju dok druge mnogo razvijenije poljoprivredne zajednice u regionu nisu ni započele komasaciju. Trebinje ima razvijen nevladin sektor, a Ravno i Berkovići tek treba da rade na kreiranju povoljnijeg okruženja za razvoj civilnog društva. I eto više nego dovoljno razloga za uključenje ovih zajednica u projekat.

Grad Trebinje, Republika Srpska, https://trebinje.rs.ba/

Mirko Ćurić, gradonačelnik

Općina Ravno, FBiH, https://ravno.gov.ba/

Andrija Šimunović, načelnik

Opština Berkovići, Republika Srpska, https://www.opstinaberkovici.com/

Nenad Abramović, načelnik

Projekt LINK za saradnju/suradnju financira Evropska unija.