+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

LAP Program

Trajanje2019 - 2024
Svrha projektaOsnaživanje mladih aktivista
PartneriEU Commission, ALDA Italy

Informacije o programu LAP

Program Akademije liderstva (LAP) program je osposobljavanja namijenjen javnim vlastima na različitim razinama vlasti za strategije i izgradnju kapaciteta koji se podučavaju u 2-3 faze. Svrha ovoga je naučiti sudionike boljim vještinama vođenja, upravljanja i planiranja. Sudionici iz BiH uključuju razne lokalne vlasti i državne službenike iz 12 općina.

Glavni cilj LAP-a je usvajanje znanja i alata koji će sudionicima omogućiti bolje upravljanje odgovornošću i promjenama unutar institucija iz kojih dolaze.

LAP se sastoji od tri faze:

  1. Vodstvo za organizacije;
  2. Strategije vođenja i
  3. Izgradnja kapaciteta

Treneri su certificirani od strane Vijeća Europe (CoE) i koriste različite module razvijene od strane CoE za obrazovanje ciljnih skupina.

Više informacija na https://www.coe.int/en/web/good-governance/lap

Treninzi

Aktivnosti na izgradnji kapaciteta: procjena lokalnih samouprava pomoću programa ELOGE

Kako bi se osigurala sposobnost Konzorcija, bit će organizirana obuka za trenere čiji je cilj pružanje OCD-ima projektnog konzorcija vještina i alata za uspostavljanje, ocjenu i praćenje sustava za rad lokalnih vlasti. Ova će se obuka temeljiti na 12 načela dobrog upravljanja koje je razvilo Vijeće Europe. Obuku za trenere održat će vanjski stručnjaci koje će imenovati CoE, a sudionici će dobiti Certifikat trenera za program ELOGE.

Modul obuke za lokalne vlasti i civilno društvo o participativnoj demokraciji

12 općina i 40 osnovnih organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine imat će priliku biti dio ove aktivnosti čiji je cilj predstavnicima lokalnih vlasti i civilnog društva ojačati kapacitete za procjenu i praćenje lokalne razine dobrog upravljanja korištenjem participativnih metoda, kako bi se mogla identificirati održivija, pravednija i inkluzivna rješenja.

Obuka će se temeljiti na programu Vijeća Europe „LAP – Program Akademije liderstva“ (https://www.coe.int/en/web/good-governance/lap)

Trenerski modul za participativne procese za lokalne probleme koji uključuju 12 općina u BiH

Cilj ove aktivnosti je pružanje trenerskih aktivnosti od strane ALDA-inih stručnjaka za participativni proces za 12 lokalnih općina u BiH, nakon prethodne dvije aktivnosti, povezane s procjenom općina i aktivnostima izgradnje kapaciteta. S tim u vezi, identificirani su problemi s kojima se suočavaju lokalne samouprave, a koje su konkretno riješene i lokalne vlasti i organizacije civilnog društva. Ovaj modul obuke predstavit će po 2 predstavnika lokalne vlasti iz svakog grada (12 općina), a trajat će 3 dana i bit će organiziran u Trebinju.