+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

UREĐENO KUPALIŠTE SADA PRIMA TRI PUTA VIŠE JABLANIČANA

UG  “Za Doljanku”:  Kupalište “Radak” ucrtano i na Google maps

Osnovna ideja iz koje se razvio projekat “Revitalizacija kupališta Radak” nastala je nakon promišljanja kako motivisati ljude da se volonetrski angažuju i daju svoj doprinos jednoj inicijativi koja je pretočena u projektni prijedlog.

Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice, koje je i implementator ovog projekta, pažljivo složenim projektnim aktivnostima uspjelo je da organizuje 35 volonterskih akcija čime je vrijednost ovog projekta još veća jer se sredstavima koje su za njega izdvojile Evropska unija i Općina Jablanica probudio uspavani voleonterizam Jablanice.

Stvari su, kao što i obično biva, vrlo jednostavne jer kako reagovati na činjenicu da su brojna Jablanička kupališta zatrpana smećem i pretvorena u šikaru nego doborovoljnim radom tako da se ovog ljeta svaki Jablaničanin mogao okupati u rijeci Doljanki sklanjajući se u Radaku od sunca koje ovdje nema milosti ni u proljeće.

Nakon teške faze pripreme projektnog prijedloga aktivnosti su se nizale jedna za drugom, a članovi ovog udruženja, kao i svi mudri Hercegovci kada treba sebi ugoditi, konsultovali su prvo struku, sugrađane arhitekte, te dobili idejno rješenje uređenja ovog kupališta pa se se moglo preći sa projekta na djelo.

Prva faza je bila raščišćavanje smeća i rastinja čime se otvorio tri puta veći prostor koji je tek tada trebalo pretvoriti ne samo u kupalište nego u prostor koji će vratiti “Radak” Jablaničanima i učiniti im hercegovačko ljetno sunce podnošljivijim.

Uporedo sa ovim članovi Udruženja građana (UG)  “Za Doljanku” pokrenuli su akciju animiranja voleontera koristeći viralnost društvenih mreža i oslonjenost Jablaničana na informisanje sa lokalnih medija što je za rezultat imalo veliki odziv volontera koji su dali svoj doprinos čišćenju ovog kupališta.

Potom su napravljeni bazeni u samom koritu rijeke “Doljanke” tako što su, nizvodno, jedna za drugom, pravljene brane od kamenja iz rijeke čime je povećana dubina vode, uređen je veliki parking prostor  za automobile, postavljeni su parkinzi i za bicikla, a postojeći šedrvan je proširen i uređen te su postavljeeni stolovi i klupe za posjetioce.

Kupalište “Doljanka” pretvoreno je i u “učionici na otvorenom” u kojoj je, jedna od projektnih aktivnosti, bila i edukacija o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama rijeke Doljanke na kojoj je moderator bio prof. dr. Sanel Riđanović, Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar, odsjek biologija.

Ovoj edukaciji prisustvovala je Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, Nasiha Pozder sa saradnicima.

Inače, prostor  kupališta “Radak” je u vlasništvu Općine Jablanica koja je finansijski podržala ovaj projekat i omogućila nesmetanu implementaciju svih aktivnosti čime je realizovana tijesna saradnja između projektnih aktera i lokalne samouprave.

Projekat “Revitalizacija kupališta Radak” finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Općina Jablanica.