+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

TURISTIČKI POTENCIJAL BERKOVIĆA NAPOKON DOBIVA ZASLUŽENU VIDLJIVOST

UG “Centar za promociju održivog razvoja” Berkovići: Unapređenje turizma gornje Hercegovine

Momci iz “Centra za promociju održivog razvoja” iz Berkovića imaju jasnu sliku o svemu pa čak i o putu koji, zajedno sa lokalnom administracijom, trebaju da prođu kako bi Berkovići postali vidljivi na turističkoj mapi Hercegovine. Ovaj projekat je bio njihov prvi korak na tom jasno zacrtanom putu.

Berkovići imaju sve preduslove za razvoj turizma i to onog, danas popularnog, outdoor-a jer imaju netaknutu prirodu izdašnu za sve aktivnosti koje se odvijaju na otvorenom, a čije engleske riječi namjerno nećemo koristiti na ovom mjestu.

I pored prethodno navedenog turizam u Berkovićima ne postoji i zato je i napisan projekat “Berkovići-Posjeti, Istraži, Doživi” kako bi se počelo sa prvim koracima u razvoju integrisane turističke ponude ove male istočnohercegovačke opštine.

Krenulo se od osnovnih stvari poput mapiranja turističkih resursa, kratkih opisa tih atrakcija i postavljanja vertikalne saobraćajne signalizacije koja turiste usmjerava prema mapiranim prirodno-istorijskim i spomenicima kulture.

Tako su postavljena 23 turistička znaka na sedam različitih lokacija na području opštine Berkovići, analizarno je i opisano više od 20 turističkih atrakcija, te stavljena u funkciju web stranica namijenjena turistima.

Na taj način turistima su obezbjeđene jasne informacije o turstičkim atrakcijama ove zajednice,  te su ključni turistički potencijali Berkovića postali vidljiviji za sve zainteresovane čime je, obzirom na zatečeno stanje, napravljen veliki pomak u valorizaciji i promociji kulturne baštine ovo gradića.

Uporedo sa ovim aktivnostima razvijen je i web site (https://berkoviciturizam.ba/) na kom su, pored ostalog, sve mapirane i označene lokacije opisane i povezane sa Google Earth-om te se tako kompletirala prva faza izgradnje turističkih kapaciteta Opštine Berkovići.

U “Centru za promociju održivog razvoja” smatraju da će ovaj projekat ublažiti depopulaciju ove, primarno, ruralne istočnohercegovačke opštine i nadaju se da će privatni sektor reagovati na pravi način te pratiti ovaj projekat koji je nevladin sektor realizovao uz veliku podršku lokalne administracije.

Kako ističu u ovoj organizaciji realizacija projekta bila je uspješna zahvaljujući angažovanju i saradnji svih relevantnih aktera, uključujući, prije svega, lokalnu administraciju, potom podršu projektnog tima LINK-a i lokalnog stanovništva.

Projekat “Berkovići-Posjeti, Istraži, Doživi” postigao je značajan napredak u promociji turizma u Opštini Berkovići, a budući planovi uključuju nastavak promocije turističkih resursa i saradnju sa turističkim agencijama radi daljnjeg razvoja turističkog sektora u ovoj opštini.

Inače, opština Berkovići je rubna opština u istočnoj Hercegovini, u južnom djelu Bosne i Hercegovine i nalazi se na nadmorskoj visine koja se kreće od 100 do 1300 metara.

Sa magistralnim saobraćajnicama povezana je regionalnim putem Stolac-Berkovići-Bileća, a od Mostara je udaljena 55 kilometara, od Dubrovnika 101, a od Sarajeva 181 kilometar.

Projekat “Berkovići-Posjeti, Istraži, Doživi” finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Opština Berkovići.