+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

BICIKLIZAM ZA SVE

Biciklistčki klub “Tajan Zavidovići”: Gdje ima volje ima i načina

Ovaj projekat je doveo do povećanja svijesti o važnosti aktivnog načina života, posebno biciklizma, a kao i u promociji socijalne interakcije i važnosti timskog rada za dobrobit cijele  zajednice.

Projekat ‘’Biciklizam za sve – Cycling for everyone’’ je, po prvi put, u Zavidovićima, na jedinstven način, ukazao na nepostojanje biciklističkih staza i potrebu da se one uvrste kao prioritet prilikom budućeg urbanističkog planiranja i izgradnje saobraćajnica u gradu.

Projekntim aktivnostima ovog udruženja građana ukazano je svim učesnicima u saobraćaju, kao i organima lokalne vlasti, na prisustvo djece u saobraćaju i potrebu za povećanom pažnjom prilikom vožnje ulicama grada, ali i na drugim saobraćajnicama kuda se djeca voze biciklom.

Također, projekat je omogućio rekreativcima, amaterima i djeci da se utrkuju na stazi kojom voze profesionalni biciklisti i da posmatraju i uče o biciklizmu od najboljih.

To se postiglo realizacijom profesionalne biciklističke utrke „Premijer biciklističke lige“ Bosne i Hercegovine za oko 100 biciklista koji su došli iz cijele države da bicikliraju  po Zavidovićkim stazama i prirodi, a sa ciljem da ova utrka postane tradicionalna  i ukaže na neiskorištene turističke destinacije za bicikliste željne avanture i lijepog okruženja.

Po svemu sudeći ova biciklistička manifestacija će ući u Kalendar utrka Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine što je prvi korak da se ona, jednog dana, nađe i u Kalandaru međunarodne asoscijacije biciklista UCI kako bi u Zavidoviće dolazili biciklisti iz cijele Europe.

Pored toga članovi „Tajana“ su animirali najmlađe koje su učili osnovama biciklizma kako bi ovaj sport bio prepoznat kao jedan od načina zdravog života, a najmlađi stanovnici Zavidovića su dobili i praktična znanja iz bezbjednosti saobraćaja prijeko neophodna kada voze bicikla po saobraćajnicama.

Masovnim i čestim vožnjama po Zavidovićima, a koja su inicirali članovi ovog Udruženja, upozoreni su i drugi učesnici u saobraćaju na prisustvo djece od 7 do 15 godina koja bicikliraju ulicama ovog grada  i potrebu povećane pažnje tokom vožnje.

Kako bi se ovaj projekat uspješno sproveo organizovan je i obilazak osnovnih škola na području Grada Zavidovića, održavane su edukativne radionica o biciklizmu, pokazne vježbe i treninzi o ispravnom upravljanja biciklom i korištenja  opreme prilikom vožnje.

Lokalnoj administraciji je, na praktičan način, skrenuta pažnja na nedostatak biciklističkih staza i signalizacije koja upozorava druge učesnike na prisustvo biciklista na saobraćajnicama te je saradnja lokalne zajednice u pogledu omogućavanja provedbe projekta, posebno angažman pripadnika Ministarstva unutršanjih poslova i njihovo aktivno uključivanje u projekat, bio nezaobilazan faktor koji je doprinio njegovoj uspješnoj realizaciji.

Iz „Tajana“ navode da će  kontinuranim radom obezbjediti da ova manifestacija masovne vožnje bicikla ulicama Zavoidovića postane tradicija te da će nastaviti sa obilascima škola kako bi podizali svijest o biciklizmu kao sportu budućnosti čime će i lokalnim vlastima  pomoći da kontinuirano izdvajaju sredstva za biciklističke staze i neophodnu signalizaciju.

Projekat ‘’Biciklizam za sve – Cycling for everyone’’ finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Grad Zavidovići.