+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

CEKER PUN KREATIVNOSTI

Udruženje građana “CeKER” Zavidovići: Mladi likovnjaci i zdravo odrastanje

Projekat je mladim kreativcima iz grada Zavidovića ponudio mogućnost za sticanje znanja, razvijanje vještina i stvaranje navika koje će im omogućiti da biraju zdrave načine zadovoljavanja svojih potreba.

Projekat “12. likovna kolonija mladih umjetnika” je kreiran tako da ostavi punu slobodu u smislu likovnog izraza, a odabrana tema projekta mladim likovnim stvaraocima je, između ostalog, nudila neiscrpne mogućnosti propitivanja, suradnje i razgovora sa afirmiranim likovnim umjetnicima unutar širokog područja kreativnog stvaralaštva.

Projekat je okupio blizu 40 mladih osoba koje su imali cjelodnevno kreativno druženje

u prirodnom ambijentu Maoče gdje je, u “umjetničkoj radionici na otvorenom” nastalo 40 likovnih radova koji su bili izloženi na završnom dijelu na ovogodišnje tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u gradu”.

U projektu su učestvovali učenici devet osnovnih i srednjih škola koje su bili korisnici ovog projekta.

Projektnim aktivnostima mladima je data mogućnost da svoje ideje i krativni pristup prenesu i na papir tehnikom i načinom koji su sami odabrali, te da se, kroz taj kreativan iskorak, dodatno socijalizuju i edukuju, a svoju impresiju izlože na uvid svojim sugrađanima.

Iz Udruženja građana (UG) “CeKER” Zavidovići koje je i implementiralo ovaj projekt navode da posljednjih 11 godina pokušavaju da mijenjaju svijest kako kod onih najmlađih tako i kod prosvjetnih radnika.

“Konstatno govorimo da likovno izražavanje i općenito umjetnost ne poznaju nikakve razlike, bile one rasne, nacionalne, dobne, vjerske i bilo koje druge razlike te da nam je želja da mladi ljudi, kroz kreativno izražavanje i druženje, shvate da svi oni imaju jednake mogućnosti predstavljanja i pokazivanja svojih vještina”, ističu iz ovog udruženja.

Kako navode “CeKErovci” svi imaju pravo na prijateljstvo bez obzira iz kog grada, škole ili općine dolazili, a i ovaj put je bilo vidljivo koliko je kreativan trenutak bitan za stvaranje novih prijateljstava.

Ono što je naglašeno je da će buduće djelovanje “CeKER-a”, a na osnovu iskustva i dobrih praksi ovog projekta, biti još veći rad sa djecom iz ruralnih područja i škola kod koji je već sada primjetan napredak u socijalizaciji sa svojim vršnjacima koji dolaze iz urbanih sredina.

“CeKErovci” smatraju da će, na ovaj način, mladi moći lakše razumjeti suživot i potrebu za prihvatanjem ljudi oko sebe, lakše će prolaziti proces socijalizacije kao i razumijevati kulturnu raznolikost Bosne i Hercegovine i njenih entiteta.

Projekat “12. likovna kolonija mladih umjetnika” finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Grad Zavidovići.