+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

RAZVOJ ZAJEDNICE IZ ŽENSKOG UGLA

Kulturno umjetničko društvo “Bijelo Polje” Mostar: Nakon 19 godina žene se opet aktiviraju

Godinama je sekcija žena Kulturno umjetničkog društva (KUD) “Bijelo Polje” radila pod okriljem ovog društva, a sada su Bijelopoljke odlučile da formiraju samostalnu organizaciju koja će nastaviti da njeguje tradiciju i folklor ovog kraja, ali i da počne sa aktivnim djelovanjem unutar ove i susjednih zajednica kako bi se, institucionalno, prepoznao značaj žene u toj zajednici.

Prije 19 godina organizacija koja je okupljala žene iz Bijelog Polja kod Mostara je prestala da radi iako je, tih godina, imala oko 150 aktivnih članica, bavila se projektima kojima je mijenjana pozicija žene u ruralnim sredinama, te isticala sve prednosti proaktivnog angažmana žena u ovakvim i sličnim bosanskohercegovačkim zajednicama.

S obzirom na to da su žene ovog dijela Mostara nedovoljno zastupljene u svojoj Mjesnoj zajednici (MZ) projekat “Sekcija žena Bijelo Polje” nastao je kao potreba žena iz Bijelog Polja da se institucionaliziraju njihove aktivnosti jer, iako su se sporadično pojavljivale u pojedinim programima i projektima, nisu bile dovoljno prepoznate u svojoj zajednici.

Shodno tome, žene Bijelog Polja su smatrale da su ostale na marginama društvenog života zajednice u kojoj žive i zato su napisale ovaj projekt čije provođenje je omogućeno sredstvima iz grant šeme projekta “LINK za saradnju/suradnju”.

Vrijednost ovog projekta je prepoznata i u lokalnoj zajednici pa su ga partnerski podržali Mostarske MZ Bijelo polje i Vrapčići, Osnovne škole “Bijelo Polje” i “Vrapčići, “Turističko udruženje Sjever” Potoci, Javna ustanova (JU) “Kulturni centar Mostar Sjever” i Udruženje građana (UG) “Ljubitelji sevdaha Sevdalinka”.

Ohrabrene ovom podrškom žene iz Bijelog Polja su shvatile da je njihova ideja pretočena u projekt zaista dobro primljena u lokalnoj zajednici i da predstavnici vlasti Grada Mostara u MZ prepoznaju taj projekt kao partnerski baš onako kako ih vide i kolege iz drugih organizacija civilnog društva.

Tokom implementacije ovog projekta jedan od fokusa aktivnosti bio je i na omasovljenju članstva i povezivanju članica odnosno žena sa područja sjevernog dijela Mostara (Bijelo Polje, Potoci, Vrapčići) sa ciljem njihovog dodatnog osnaživanja i jačanja uloge žena u zajednici.

Zahvaljujući ovom pozitivnom iskustvu članice “Sekcije žena Bijelo Polje” su prepoznale i Jablaničku organizaciju žena “Most” te su, povezavši se sa ovom organizacijom, pokazale kako umrežavanje organizacija sa istom misijom može pomoći u izgradnji kapaciteta i prenošenju iskustava dobre prakse što i jeste presudno za svaku organizaciju civilnog društva koja tek počinje sa radom.

Važno je i napomenuti da su ove dvije organizacije bile korisnice grant šeme projekta “LINK za saradnju/suradnju”.

Registracija “Sekcija žena Bijelo Polje” je završena i ovo sada samostalno udruženje može nastaviti sa aktivnostima kako bi žene ovog dijela Hercegovine bile aktivne sudionice promjena u društvu.

Ono na čemu insistiraju iz ove nove organizacije civilnog društva je da im se pridruže sve žene sa ovog područja i susjednih općina, bez obzira na starosnu dob, etničku pripadnost i nivo obrazovanja kako bi, tako umrežene, aktivno doprinijele razvoju svoje lokalne zajednice.

Projekat “Sekcija žena Bijelo Polje” finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Grad Mostar.