+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

Dvanaest jedinica lokalne samouprave u BiH u procesu provedbe ELoGE programa

Dvanaest lokalnih samouprava trenutno provodi ELoGE program Vijeća Evrope koz projekt ”LINK za saradnju/suradnju’’, finansiran sredstvima Evropske unije. Ovaj opsežan proces samouprocjene kapaciteta koji se bazira na 12 principa dobre lokalne uprave je zapravo alat koji duboko skenira sva područja djelovanja lokalne samouprave i bit će odličan orjentir i osnova s koje općine/opštine i gradovi mogu učiniti poboljšanja u svim područjima koja se pokažu ne tako dobra.

Agencija lokalne demokratije Mostar nositeljica je prve i jedine akreditirane platforme za provedbu ELoGE metodologije, koju još čine i ostale članice projektnog konzorcija. Ukupno 16 predstavnika ove platforme certificirano je od Vijeća Evrope za provedbu ELoGE-a, te da su tijekom provedbe ovog procesa na raspolaganju lokalnim samoupravama u svojstvu mentora.

U skladu s ELoGE metodologijom, samoprocjena lokalne samouprave upućuje se na analizu neovisnoj komisiji sastavljenoj od stručnjaka za lokalnu upravu, a članovi komisije donose konačnu ocjenu o zadovoljavanju minimalnih preduvjeta za dodjelu ELoGE certifikata i simbolične nagrade – ELoGE kristalnog dodekaedra.

Važno je naglasiti kako se ELoGE program Vijeća Europe prvi put implementira na području BiH i to u sklopu projekta ”LINK za saradnju/suradnju”, te je BiH ujedno i prva država izvan Evropske unije u kojoj se ovaj program provodi.

Ukupno 12 lokalnih samouprava s prostora Bosne i Hercegovine obuhvaćeno je aktivnostima projekta ”LINK za saradnju/suradnju’’, s ciljem unaprijeđenja sposobnost, transparentnost i odgovornost istih.