+387 36 333 830 info@link4cooperation.ba

Kozarska Dubica: Obuka o upravljanju projektnim ciklusom za dobitnike bespovratnih sredstava kroz projekt ‘’LINK za saradnju/suradnju’’

IZGRADNJOM KAPACITETA OCD-a DO KVALITETNE REALIZACIJE INICIJATIVA LOKALNIH ZAJEDNICA

Poziv za medije

Pozivamo predstavnike medija da proprate Obuku o upravljanju projektnim ciklusom za predstavnike organizacija civilnog društva, korisnike bespovratnih sredstava u okviru grant šeme projekta ”Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju” finansiranog sredstvima Evropske unije, koja će se održati

u Kongresnoj Sali „Zepter Hotela, Kozarska Dubica,

27. i 28.04.2023. godine

Događaj će biti otvoren svečanom ceremonijom potpisivanja ugovora s korisnicima bespovratnih sredstava (grantova), nakon čega slijedi program obuke (prema Programu u prilogu).

Izjave za medije planirane su 27.04.2023. u predvorju „Zepter Hotela“, s početkom u 10:45 h.

Cilj ove obuke je izgradnja kapaciteta i umrežavanje Organizacija civilnog društva (OCD), čije su projektne ideje ocjenjene najboljima u okviru Javnog poziva za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih za zajedničko djelovanje OCD-a i lokalnih vlasti. Na obuci će učestvovati predstavnici OCD-a iz Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Zavidovića, Maglaja i Žepča. Domaćin događaja je Agencija lokalne demokratije (LDA) Prijedor u saradnji sa projektnim liderom, Agencijom lokalne demokratije (LDA) Mostar i projektnim partnerom Agencijom lokalne demokratije (LDA) Zavidovići.

Program obuke će doprinijeti izgradnji kapaciteta OCD-a čiji projektni prijedlozi su odobreni za finansiranje kroz projekat ”Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju”.  Program obuke  uključuje definisanje alata za uspješnu realizaciju aktivnosti odobrenih projekata i budžeta, narativno i finansijsko izvještavanje te internu i eksternu komunikaciju kao i vidljivost projekta. Obuka će, takođe, biti prilika za umrežavanje i neophodnost zajedničkog djelovanja OCD-a i loklanih vlasti u ostvarivanju ciljeva odobrenih projekata.

U okviru grant šeme projekta odobreno je finansiranje ukupno 22 projektna prijedloga OCD-a koji djeluju na području Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Grada Mostara, Novog Grada, GradaPrijedora, Ravnog, Grada Trebinja, Zavidovića i Žepča. Obuka za predstavnike OCD-a, iz Berkovića, Jablanice, Mostara, Ravnog i Trebinja, biće održana u Mostaru, 04.-05.05.2023. godine.

Projekt „LINK za saradnju/suradnju“ za cilj ima jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i OCD-a u sprovođenju participativnih procesa kako bi zajedno identifikovali konkretne probleme zajednica uključenih u ovaj projekat te, zahvaljujući participativnom pristupu, u saradnji sa loklanim vlastima pronašli najoptimalnija rješenja za detektovane probleme.

Projekat je sa implementacijom počeo 01.01.2021. i trajat će do 31.12.2023., a vrijednost mu je preko 540.000 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila preko 490.000 EUR bespovratnih sredstava. Projektni konzorcij čine Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar, Agencija lokalne demokratije (LDA) Zavidovići, Agencija lokalne demokratije (LDA) Prijedor, Centar za razvoj Hercegovine (CRH) i Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju (ALDA), te pridruženi partner ALDA Skoplje.